2-9B Frustien 358moh - et sted på vegen

Startpunkt: Parkeringsplass Vassbygda / Trettlia

Besøkspunkt: Toppe av bakken

Turbeskrivelse:
Holfjellet, med Forbordsfjellet er Stjørdal eventyrrike. Intet annet landskapet i Stjørdal har bevart så mange eventyr skildringer, om troll om særegne mennesker og hendelser. Bli med å følge de gamle vegfar inn i eventyret? I fotsporene til eventyrfortelleren. – det var en gang…

Gradering: Blå.
Lengde: 1,3km 2,6km tur/retur
Stigning: 150m
Skilting: ja
Merking: Blåmerket.
Kvalitet: Tør, skogsvei, sti.
Ansvarlig: Blåmerking ©Kjentmann.no

Historie:
Peter Christen Asbjørnsens ble Forstmester i Trondheim og Romsdal 1866.
Sammen med Jørgen Moe spilte Asbjørnsen en viktig rolle for den norske selvfølelsen på 1800-talet. Arbeidet med å samle, fortelle og gjendikte norske folkesagn og eventyr var med på å gi det norske folket røtter og en nasjonal identitet.

Asbjørnsen samlet eventyr og sagn fra midten av 1830-årene, og begynte samarbeidet med Jørgen Moe i 1837. Resultatet av deres innsamlingsreiser ble fremlagt i Norske folkeeventyr 1841.
I tiden 1845-1848 utga Asbjørnsen en gjendiktning av norske huldre-Eventyr og Folkesagn. Hvor sagnstoffet satt inn i en ramme av naturskildringer og reiseinntrykk. Det var prinsippet også i samtidens fortellerkunst, dens «romaner». Det folkelige ble innrammet i en «Vandring».
Asbjørnsen ble også gjort til det første æresmedlem av Den Norske Turistforening.

«Frustien»
Stedsnavn, er historier, fortalte kart, var ment for å skape felles minne og hukommelse og geografisk rom og steder for etterkommerne.
Frustien - ble ikke skapt for glede og adspredelse, den var beryktet og strabasiøs for folk i arbeid ...
Stedsnavnet «Frustien» er nedtegnelse av Asbjørnsen under grenseoppgang og beskrevet av slakter Grønn på Stjørdal med flere som hentet torv oppe på Holfjellet, hvor krevende og vanskelig det var å trekke ned brenntorv ned «Frustien» og ned til Stjørdal.
Den var også en del av nødvendigheten for de næringsdrivende i Kjøpmannsgata. Bakere, slaktere og andre næringsdrivende var avhengig av brensel til å varme vann og bake brød ...fra 1800-tallet og lagt til 1940 var det mange som fikk varmen fra myra her oppe på Holfjellet.
Fjellstien er beskrevet fra gården Hollan opp til Holvollen. «Frustien» fra vegdele oppe på Holfejjelt og ned til Vassbygda.
Den beryktede Høgbergstien gikk til Ner Buan og videre over Høgberget til Borås.
Mange på Stjørdal benyttet Frustien på veg til Holfjellet på 50-60 tallet, kalte den «Fjellstien».
Vi benytter den eldste nedtegnelsen av den «Frustien»

Beskrivelse se: Turguide1 ExploreStjørdal.
Tema: Samfunn, Samferdsel, Vegmiljø, Skogbruk.
Ansvarlig: ©Kjentmann.no ©Kartfirma Roar Valstad.www.Kjentmann.no/