3-1B Saltvegen/ Krokbrua 149moh.

Startpunkt: Langstein – Parkering Rundhaugen Drogset

Besøkspunkt: Vegdele ved Krokbrua

Turbeskrivelse:
Gamle veger, er som vannets veg, meandrer igjennom landskapet. Langstein, en utfordring for ferdafolk til alle tider. Dramaturgien i landskap og historier er stor, naturen fascinerende i

Gradering: Blå
Lengde:
Stigning:
Skilting: ja
Merking: Blåmerket
Kvalitet: Tør, skogsvei, sti.
Ansvarlig: ©Kjentmann.no
Historie:
Saltets veger; 1637 lensherre Peder Vibe nevner salt, blant de viktigste varer Jemtene brakte med seg fra Levanger marked.
Salt, en nødvendig vare, konservere mat, skinn, holder smøre holdbart. Smør var en av de viktigste handelsvarene, skattebetalingene midlende etter jordbrukets innpass i Norge.

Østersjøen, fattig på salt. Mens Norske havet, Trondheimsfjorden var rik på salt.
De rike navnetradisjonene rundt fjorden; med salt i seg; Saltburåa, Saltbureina, Saltøya osv. forteller om rike saltbrenningstradisjoner. Navn i bekker og elver forteller om fløyte favnved til brenning av salt. Var stor bidrags yter til skogen forsvant.

Saltbrenning rundt fjorden holdt seg til utpå 1800-tallet, lokalt salt var mer urent en det importerte, men langt billigere. Salt har en høy egenverdi, fraktet helst sjøvegen og på sledeføre, men også egnet for kløv, føring av salt har bidratt til utviklingen av ferdselsårene fra kyst til innlandsområdene.
Vegen igjennom Langstein har et mangfold av vegnavn, kalle navn, Trøvegen, Steinvegen, Saltvegen, og Gruvvegen; et navneminne for transport mellom Bulandsgruve og utskipingshavna på Såberget.
Vi er på veg langs engang en av hovedvegen fra nord til sør.

Beskrivelse se: Turguide1 ExploreStjørdal
Tema: samferdsel -
Ansvarlig: ©Kjentmann.no
www.Kjentmann.no/