Type: | Padletur |
Lengde: | 11.976 km |
Turen går: | Turen går tur/retur samme vei |
Varighet: | 3 timer |
Gradering: | Enkel |
Høydemeter totalt: | 76 |
Sesong: | Hele året |
Område: | Drammensmarka og finnemarka Trillemarka og holtefjell |
Om padleleden
Dette er en av rutene i padleleden i Drammenselva og fjorden. Totalt er det lagt ut 33 ruter i denne leden som starter i Hokksund, går via Drammen, ut fjorden, gjennom Svelvikstrømmen og frem til Rødtangen og Sandebukta. Her møter den padleleden i Oslofjorden. Ta gjerne en tur langs leden via den digitale padleboka "Padleruter i Drammenselva og fjorden". Her finner du alle rutene med turbeskrivelser, bilder og kart. Se egen lenke.
Padleleden i Drammenelva og fjorden går gjennom kommunene Øvre Eiker, Drammen, Lier, Asker og Holmestrand. Rutene i den ytre delen av fjorden og Sandebukta er lagt inn slik at det er en naturlig overgang til rutene i Indre Oslofjord, Vestfold og Telemark for dem som ønsker å fortsette padleturen i disse flotte områdene.
Om denne ruta
Vestfosselva er ei idylliske elv som bukter seg gjennom kulturlandskapet fra utløpet i Drammenselva ved Hokksund opp til tettstedet Vestfossen ved enden av Fiskumvannet. Første del av denne turen går gjennom områder preget av boliger og industri, men etter kort tid åpner landskapet seg opp med flotte jordbrukseiendommer og beitende husdyr. Elva har et rikt fugleliv, med mange vadefugler, andearter og svaner. Langs elva er det en stor stamme av Norges nasjonalfugl, fossekallen. Beveren har også tilhold her.
Turen kan gjennomføres med kajakk, Packraft eller kano. Padleturen stopper rett før Vestfossen. Her snur du og setter kursen tilbake til Hokksund. På vei tilbake har du også muligheten til å ta veien via Loeselva. Den er et sideløp til Vestfosselva, og munner ut i Drammenselva like ved Hagaøya, 3,2 kilometer nedenfor Hokksund. Du kan også velge å bære eller ta med en tralle og trille kajakken forbi fossen og fortsette turen på Fiskumvannet og Eikeren.
Ønsker du å padle Vestfosselva anbefales det å ta en tur sammen med noen av entusiastene i Eiker Padleklubb som er lommekjente på denne lokale padleperla.
Om Vestfossen
Dette tidligere industristedet har en stolt historie. Her lå noen av distriktets store arbeidsplasser Fredfoss Uldvarefabrik og Vestfossen Cellulose, lagt ned i henholdsvis 1966 og 1970. Lokalene til Cellulosefabrikken huser i dag Vestfossen Kunstlaboratorium. Det er nok også mange som har besøk den flotte Fossesholm Herregård. Her hadde flere av distriktets mest innflytelsesrike industriherrer sete fra midten av 1500 tallet frem til begynnelsen av 1800 - tallet. Det ble drevet landbruk på Fossesholm helt frem til 1973. Da overtok Eiker Historielag herregården, med støtte fra Eiker Sparebank og Øvre Eiker Kommune.
For dem som er glade i å padle er Vestfossen også kjent som stedet hvor Kajakkspesialisten og Anders Thygesen holder til. Du finner han i det gamle kapellet fra 1860. Kapellet var kirke fra 1902 til 2011. Nå fungerer det som kultursenter innen håndverk og friluftsliv. Anders er viden kjent, innen- og utenfor landets grenser, for sine kunnskaper om eskimoenes utvikling og bruk av kajakker med tilhørende redskaper. I kapellet bygges det tradisjonelle arktiske havkajakker i tre og duk og grønlandske padleårer i tre. Mange padlere har vært med på et eller flere av Anders kurs og laget sin egen åre eller kajakk.
Har du først tatt turen opp til Vestfossen er det vel verdt å ta en pause her og seg deg om på dette trivelige tettstedet.
Praktiske opplysninger
Denne turen kan gjennomføres som en dagstur eller en tur over flere dager i kombinasjon med andre ruter i padleleden i Drammenselva, fjorden og Oslofjorden.
Det er flere muligheter til overnatting. På strekning fra Hokksund til Rødtangen er det fire campingplasser. Du kan også bestille DNT Drammen og Omegns kysthytte Veslekillingen eller en av Oslofjordens Friluftsråds hytter i området. I tillegg er det steder du kan sette opp telt, blant annet på øyene i Sandebukta.
Ønsker du å padle kano på Drammenselva arrangerer selskapet Bynatur turer og leier ut kanoer.
Padling på Drammenselva og tilknyttede elver
Vær oppmerksom på at vannføringen i Drammenselva og omkringliggende elver vil påvirkes av snøsmelting og nedbør.
La laksefiskerne ha sitt område fred og ikke legg padleturen til oversiden av brua i Hokksund i fiskesesongen.
Drammensvassdraget er infisert av lakseparasitten Gyrodaktilus Salaris. Det er viktig at denne parasitten ikke overføres til andre lakseførende vassdrag. Måter å unngå dette på er å vaske og tørke kajakker og utstyr godt, eventuelt desinfisere det etter bruk i elva.
Padlevettregler
Husk at som padler må du selv vurdere dine egne ferdigheter, farvannet, forholdene (vær, vind og bølger) og ta hensyn til andre som ferdes på vannet.
Ta vare på miljøet
Vær miljøbevisst og praktiser sporløs ferdsel. Rydd gjerne og ta med litt søppel når du er på tur. Bidra til å Holde Norge Rent. Det er viktig å huske at vi har ansvaret for hele miljøet, også fugle- og dyrelivet. Respekter naturområdene, reservater og hekketiden.
Turbeskrivelse og kartplott - DNT Drammen og Omegn / Gyldenløve Kajakklubb
En trykt utgave av boka "Padleruter i Drammenselva og Drammensfjorden" får du kjøpt i DNT Drammen og Omegns butikk i Friluftslivets Hus og hos Eian Fritid (www.eian.no).
God tur på vannet!
Ved start i Hokksund kan du legge ut ved Hokksund Camping på nordsiden av elva eller ved Eiker Padleklubb sitt klubbhus på sørsiden av elva. Parkere kan du gjøre på den kommunale parkeringsplassen utenfor Hokksund Camping. Her er det sone parkering og anledning til å parkere fra 0600 til 2400.
Dersom du ønsker å starte turen i Vestfossen kan du parkere ved Idrettsparken. Fra parkeringen er det kort vei ned til elva.
Jernbanestasjonen i Hokksund og ligger i kort avstand til startpunktet for turen. Dette er et knutepunkter for tog og buss.