Gamle Finnevei fra Geithus til Svarvestolen

Om turen

Type: Fottur
Lengde: 9.396 km
Turen går: Turen går tur/retur samme vei
Varighet: 4 timer
Gradering: Middels
Høydemeter totalt: 505
Sesong: Mai - September
Område: Drammensmarka og finnemarka

Beskrivelse

Gamle Finnevei gikk i sin tid helt fra Geithus/Snoterud og gjennom Finnemarka til Sjåstad i Lier, og er nevnt allerede i 1595. Det var den gamle bispeveien helt fra før finneinnvandringen foregikk på 1600-tallet. 

Bosetningene på Modumsida av Glitre hadde veien som hovedvei til kirke og landhandel. Det var Heggen sogn, med Heggen kirke nede i bygda. Konfirmantene fulgte veien fram og tilbake.

Dette turforslaget beskriver ruta fra Geithus og fram til Svarvestolen turisthytte nordvest for Glitre.

Blåmerka løype går opp bakkene fra Snoterud. Ihlenvollveien krysses, og etter hvert passeres Ihlenvollen på høyre side.

Ved Paddeputt, ca halvveis på ruta, ligger det to store steinblokker, kalt Presten og Klokkeren på folkemunne. Disse steinene var offersteiner der barna fra plassene i Finnemarka ofret en mynt for at det skulle gå dem vel når de møtte til konfirmantforberedelse hos presten i Heggen. Om denne skikken skriver seg fra tiden da det var finske barn i marka, vet man ikke.

Etter å ha forsert toppen av åsen, går det nedover mot Svarvestolen. På veien nedover ligger ruinene etter plassene Høgda (husmannsplasss) og gården Øvre Svarvestolen på venstre side. 

Høgda ble nok ryddet av Peder Olsen Svarver, som først ryddet hovedbølet Midtre Svarvestolen. Ruinene ligger på høyden nord for Svarvestolen, og man tror Peder bodde der på sine eldre dager. 

Midtre Svarvestolen er oppkalt etter denne Peder Svarver, som var barnebarn av skogfinner som emigrerte til Sverige på siste halvdel av 1500-tallet. Peder ble født i 1625 i Värmland i Sverige av sine finske foreldre, og døde ca. 1705. Peder ryddet Svarvestolen i 1648, bygde seg en liten gård, og livnærte seg også av å selge husgeråd i tre som og solgte rundt om på bygdene. Svarve betyr å dreie i tre, og Svarvestol betyr dreiebenk. 

Oppe i bakken nord for Svarvestolen ligger også restene etter bakerovnen som hørte gården til. I Dunderdalen lå også en husmannsplass tilhørende Svarvestolen.

Turisthytta er Midtre Svarvestolen, hovedbruket av gårdene. Der var det fast bosetning til 1955. Hytta ble gitt av daværende skogeier Børresen (nå Statskog) i gave til turistforeningens 100-års jubileum i 1988, og ble restaurert på dugnad.

 Nedenfor Svarvestolen ligger ruinene etter Nedre Svarvestolen. 

Svarvestolen turisthytte har booking, se lenke.

Anbefalt litteratur: Bøkene Finnemarka og Finnemarka II.

Adkomst

Bil til Snoterud ved Geithus.

Går du turen motsatt vei, kan du kjøre bomvei opp fra Åmot og inn til Engersetra P. Derfra følger du merka rute inn til Svarvestolen, se lenke.

Linker